Mon projet 2 6

GCCA reveals roadmap to achieve Concrete Net Zero emissions

19/10/21-FR bas de page

GCCA onthult routekaart om Concrete Net Zero-emissies te bereiken

Veertig van 's werelds toonaangevende cement- en betonfabrikanten bundelen vandaag hun krachten om de verschuiving naar groener beton te versnellen door te beloven de CO²-uitstoot tegen 2030 met nog eens 25% te verminderen, wat een beslissende stap is in de race naar 'Net Zero'-beton in 2050.

De stap van de leden van de Global Cement and Concrete Association (GCCA) markeert de grootste wereldwijde inzet van een industrie om tot nu toe een netto nul te bereiken - waarbij bedrijven uit Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië, inclusief India en China, en Europa worden samengebracht. Het volgt op de aankondiging in september tijdens de New York Climate Week dat de GCCA de eerste wereldwijde 'zware' industrieversneller is geworden voor de wereldwijde Race to Zero van de VN. GCCA-leden zijn goed voor 80% van het wereldwijde volume van de cementindustrie buiten China, en omvatten ook verschillende grote Chinese fabrikanten.

De GCCA heeft een gedetailleerde routekaart gepubliceerd waarin het pad wordt uiteengezet dat de industrie zal volgen om tegen 2050 volledig koolstofvrij te zijn, een doelstelling die is afgestemd op de Overeenkomst van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. De roadmap-acties tussen nu en 2030 zullen voorkomen dat bijna 5 miljard ton koolstof de atmosfeer ingaat in vergelijking met een business-as-usual scenario, wat overeenkomt met de CO²-uitstoot van bijna 15 miljard passagiersvluchten van Parijs naar New York.

Beton is het meest gebruikte door mensen gemaakte materiaal ter wereld, met een productie van 14 miljard kubieke meter per jaar voor gebruik in alles, van wegen tot bruggen, tunnels tot huizen en waterkrachtinstallaties tot waterkeringen. Beton is een essentieel onderdeel van de constructie, en geen enkel ander materiaal evenaart zijn veerkracht, sterkte en brede beschikbaarheid. De productie van cement, het belangrijkste ingrediënt in beton, is verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de wereldwijde CO²-uitstoot. De nieuwe verbintenis voor 2030 van de GCCA schetst een aanzienlijke versnelling in het tempo van de decarbonisatie van de industrie.

De routekaart om daar te komen is gebaseerd op een zevenpuntenplan dat is gebaseerd op ambitieuze maar haalbare acties om de hoeveelheid CO²-intensieve klinker in cement te verminderen, het gebruik van fossiele brandstoffen in de productie aanzienlijk te verminderen en innovatie in producten, procesefficiëntie en baanbrekende technologieën te versnellen inclusief koolstofafvang.

Hoewel de GCCA een ambitieus programma voor haar leden heeft geschetst, roept het ook regeringen, ontwerpers en aannemers op om hun rol volledig te spelen door het juiste overheidsbeleid en de juiste investeringen samen te stellen om de wereldwijde transitie van de industrie te ondersteunen. Deze omvatten een grotere ontwikkeling van kritieke technologieën zoals het afvangen en opslaan van koolstof, en hervormingen van het aanbestedingsbeleid voor openbare werken om het gebruik van koolstofarme cement- en betonproducten aan te moedigen. Hervormingen van het overheidsbeleid en de promotie van koolstofarme producten kunnen een groot verschil maken, aangezien openbare infrastructuur goed is voor bijna 60% van alle wereldwijde vraag naar cement en beton.

Thomas Guillot, GCCA Chief Executive, zei: "Beton is 's werelds meest gebruikte bouwmateriaal en vormt de basis voor de transitie naar hernieuwbare energie, veerkrachtige infrastructuur en nieuwe woningen over de hele wereld."

Hij voegde eraan toe: “Wereldwijde samenwerking bij het koolstofarm maken van beton is een noodzaak, aangezien landen die hun infrastructuur en huisvesting ontwikkelen de komende decennia de grootste gebruikers van beton zullen zijn. Ik ben trots op de toezegging die onze leden vandaag hebben gedaan om beslissende actie te ondernemen en de decarbonisatie van de industrie tussen nu en 2030 te versnellen, een belangrijke mijlpaal op weg naar het uiteindelijke doel van netto nulbeton. Ik stel me een wereld voor in de niet al te verre toekomst waar de basis van een duurzame, koolstofvrije wereldeconomie letterlijk zal worden gebouwd met groen beton.

“We hebben nu regeringen over de hele wereld nodig om met ons samen te werken en hun enorme inkoopmacht te gebruiken om te pleiten voor koolstofarm beton in hun infrastructuur en huisvestingsbehoeften. We hebben hun steun nodig om de regelgeving te veranderen die het gebruik van gerecyclede materialen beperkt en de overgang naar een koolstofarme en circulaire economie belemmert.”

Bedrijven die lid zijn van de GCCA zijn actief in bijna elk land van de wereld met een wereldwijde cement- en betonmarkt ter waarde van $ 440 miljard per jaar en ondersteunen een bredere bouwsector die 13% van het wereldwijde BBP vertegenwoordigt. De vereniging telt bedrijven als CEMEX, CNBM, CRH, HeidelbergCement, Holcim en Votorantim als leden. De industrie kondigde vorig jaar haar ambitie aan om tegen 2050 volledig koolstofvrij te zijn en vandaag beschrijft de routekaart om dit doel te bereiken.

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, merkte op: “Ik nodig alle cementbedrijven uit om deel te nemen aan deze essentiële onderneming. De transitiekosten mogen niet alleen gedragen worden door de first movers. Ik roep alle regeringen en relevante actoren op om publieke en private financiering en aanbestedingen op elkaar af te stemmen om sterke markten te creëren voor netto nul-gealigneerde industriële productie en om nationale sectorale routekaarten te ontwikkelen naar netto nul-emissies. Driekwart van de infrastructuur die er in 2050 zal zijn, moet nog worden aangelegd. Zonder geloofwaardige actie nu, zullen toekomstige generaties geen leefbare planeet hebben om op voort te bouwen. De Verenigde Naties staan ​​klaar om u te ondersteunen bij het versnellen van de transformatie van uw branche.”

Cao Jianglin, de CEO van China National Building Material Company Ltd (CNBM), zei: "Dit is een mijlpaal voor industriële samenwerking bij het koolstofvrij maken. Als onderdeel van een wereldwijde industrie zal het samenwerking in onze sector nodig hebben om dit te bereiken. Als een van de toonaangevende cement- en betonproducenten in China zullen we onze rol spelen bij het koolstofarm maken van de industrie.”

Albert Manifold, GCCA President en Group Chief Executive van CRH plc zei: “Deze Roadmap vertegenwoordigt een duidelijke inzet voor positieve verandering in onze sector en zal ons in staat stellen om duurzaam over te gaan naar netto nul terwijl we de samenleving blijven voorzien van het beton dat ze nodig heeft om te groeien en bloeien."

De GCCA Global Net Zero Roadmap is hier te vinden. De wereldwijde lancering valt samen met de publicatie van een roadmap voor de VS door de Portland Cement Association (PCA) voor koolstofneutraliteit.
NJC.© Info GCCA   https://gccassociation.org/concretefuture/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19/10/21

GCCA révèle une feuille de route pour atteindre les émissions nettes de béton zéro

Quarante des principaux fabricants mondiaux de ciment et de béton unissent aujourd'hui leurs forces pour accélérer la transition vers un béton plus vert en s'engageant à réduire les émissions de CO² de 25 % supplémentaires d'ici 2030, marquant une étape décisive dans la course au béton « Net Zero » d'ici 2050.

La décision des membres de la Global Cement and Concrete Association (GCCA) marque le plus grand engagement mondial d'une industrie vers un net zéro à ce jour - rassemblant des entreprises des Amériques, d'Afrique, d'Asie, y compris d'Inde et de Chine, et d'Europe. Cela fait suite à l'annonce en septembre lors de la Semaine du climat de New York selon laquelle l'AMCC est devenue le premier accélérateur mondial de l'industrie « lourde » pour la course mondiale à zéro de l'ONU. Les membres de l'AMCC représentent 80 % du volume mondial de l'industrie du ciment en dehors de la Chine et comprennent également plusieurs grands fabricants chinois.

L'AMCC a publié une feuille de route détaillée qui définit la voie que l'industrie suivra pour se décarboner complètement d'ici 2050, un objectif aligné sur l'Accord de Paris pour limiter le réchauffement climatique à 1,5°C. Les actions de la feuille de route d'ici 2030 empêcheront près de 5 milliards de tonnes de carbone de pénétrer dans l'atmosphère par rapport à un scénario de statu quo, soit l'équivalent des émissions de CO² de près de 15 milliards de vols de passagers Paris-New York.

Le béton est le matériau fabriqué par l'homme le plus utilisé sur la planète avec 14 milliards de mètres cubes produits chaque année pour une utilisation dans tout, des routes aux ponts, des tunnels aux maisons, et des installations hydroélectriques aux défenses contre les inondations. Le béton est un élément essentiel de la construction, aucun autre matériau n'égalant sa résilience, sa résistance et sa grande disponibilité. La production de ciment, ingrédient clé du béton, représente environ 7 % des émissions mondiales de CO². Le nouvel engagement 2030 de l'AMCC décrit une accélération significative du rythme de décarbonation de l'industrie.

La feuille de route pour y parvenir s'articule autour d'un plan en sept points qui s'appuie sur des actions ambitieuses mais réalisables pour réduire la quantité de clinker à forte intensité de CO² dans le ciment, réduire considérablement l'utilisation de combustibles fossiles dans la fabrication et accélérer l'innovation dans les produits, l'efficacité des processus et les technologies de rupture. y compris le captage du carbone.

Alors que l'AMCC a défini un programme ambitieux pour ses membres, elle appelle également les gouvernements, les concepteurs et les entrepreneurs à jouer pleinement leur rôle en assemblant les politiques publiques et les investissements appropriés pour soutenir la transition à l'échelle mondiale de l'industrie. Il s'agit notamment d'un développement accru des technologies critiques telles que la capture et le stockage du carbone, et des réformes de la politique de passation des marchés de travaux publics pour encourager l'utilisation de produits en ciment et en béton à faible teneur en carbone. Les réformes des politiques publiques et la promotion des produits à faible émission de carbone peuvent faire une grande différence, car les infrastructures publiques représentent près de 60 % de toute la demande mondiale de ciment et de béton.

Thomas Guillot, directeur général de la GCCA, a déclaré : « Le béton est le matériau de construction le plus utilisé au monde et constitue la base de la transition vers les énergies renouvelables, des infrastructures résilientes et des nouvelles maisons dans le monde.

Il a ajouté : « La coopération mondiale sur la décarbonisation du béton est une nécessité, car les pays développant leurs infrastructures et leurs logements seront les plus gros utilisateurs de béton dans les décennies à venir. Je suis fier de l'engagement pris par nos membres aujourd'hui à prendre des mesures décisives et à accélérer la décarbonation de l'industrie d'ici 2030, une étape importante vers l'objectif ultime du béton net zéro. J'imagine un monde dans un avenir pas trop lointain où les fondations d'une économie mondiale durable et zéro carbone seront littéralement construites avec du béton vert.

« Nous avons maintenant besoin que les gouvernements du monde entier travaillent avec nous et utilisent leur énorme pouvoir d'achat pour plaider en faveur du béton à faible teneur en carbone dans leurs besoins en infrastructures et en logement. Nous avons besoin de leur soutien pour changer la réglementation qui limite l'utilisation de matériaux recyclés et entrave la transition vers une économie circulaire et bas carbone. »

Les entreprises membres de l'AMCC opèrent dans presque tous les pays du monde avec un marché mondial du ciment et du béton d'une valeur de 440 milliards de dollars par an et soutenant un secteur de la construction plus large qui représente 13% du PIB mondial. L'Association compte parmi ses membres des sociétés telles que CEMEX, CNBM, CRH, HeidelbergCement, Holcim et Votorantim. L'industrie a annoncé l'année dernière son ambition de décarboner totalement d'ici 2050 et détaille aujourd'hui sa feuille de route pour atteindre cet objectif.

António Guterres, Secrétaire général des Nations Unies, a déclaré : « J'invite toutes les entreprises cimentières à se joindre à cette entreprise vitale. Le coût de la transition ne doit pas être supporté uniquement par les premiers acteurs. J'appelle tous les gouvernements et les acteurs concernés à aligner les financements et les marchés publics et privés afin de créer des marchés solides pour une production industrielle nette alignée sur zéro et d'élaborer des feuilles de route sectorielles nationales vers des émissions nettes zéro. Les trois quarts des infrastructures qui existeront en 2050 restent à construire. Sans action crédible maintenant, les générations futures n'auront pas de planète vivable sur laquelle s'appuyer. Les Nations Unies sont prêtes à vous aider à accélérer la transformation de votre industrie.

Cao Jianglin, PDG de China National Building Material Company Ltd (CNBM), a déclaré : « Il s'agit d'un jalon pour la coopération industrielle en matière de décarbonisation. Dans le cadre d'une industrie mondiale, il aura besoin d'une collaboration dans tout notre secteur pour y parvenir. En tant que l'un des principaux producteurs de ciment et de béton en Chine, nous jouerons notre rôle dans la décarbonisation de l'industrie. »

Albert Manifold, président de la GCCA et chef de la direction du groupe CRH plc, a déclaré : « Cette feuille de route représente un engagement clair en faveur d'un changement positif dans notre industrie et nous permettra de passer durablement au zéro net tout en continuant à fournir à la société le béton dont elle a besoin pour croître et prospérer."

La feuille de route GCCA Global Net Zero peut être consultée ici. Le lancement mondial coïncide avec la publication d'une feuille de route pour les États-Unis par la Portland Cement Association (PCA) pour la neutralité carbone.
NJC.© Info GCCA  https://gccassociation.org/concretefuture/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • 3 votes. Moyenne 5 sur 5.